אינטל הכריזו רשמית כי הם עובדים על מעבדים חדשים מסוג ARM אשר עובדים בארכיטקטורת 64-Bit אשר יתחילו להגיע לשווקים כבר ב-2014.
?
מסתבר שאפל יודעת לחדש ללא הפסקה ועל הדרך גם לטלטל את השוק פעם נוספת. אחרי ההכרזה בתחילת אוקטובר על האייפון 5s בעל שבב ה-A7 החדש אשר עובד על ארכיטקטורת 64-Bit, ענקית השבבים האלקטרוניים, אינטל, הודיעה כי היא מצטרפת גם כן למירוץ בעזרת שחקן החיזוק החדש שלה: ייצור שבבי ARM חדשים בעל ארכיטקטורה דומה.
אך מסתבר שגלי ההדף שנוצרו לאחר ההכרזה על המעבד החדש לא גרמו רק לשחקנים חדשים להיכנס לתחום אלא גם לחשיבה מחדש על השוק ע?י שחקנים וותיקים, זאת לאחר שמנהל השיווק הכללי של חברת Qualcomm, אחת מהמתחרות הגדולות בשוק המעבדים הניידים, מר ארנולד צ?נדרסקהר הועבר מתפקידו בחברה לאחר שהתבטא בגנות המעבד החדש בעל טכנולוגיית ה-64-Bit של אפל.
אז מה זה בכלל 64-Bit?
לפני שנצלול לתוך ההכרזה עצמה ומה המשמעות שלה, ישנם אנשים רבים באוכלוסיה אשר אינם יודעים מה המשמעות בכלל של צמד המילים הללו: 64-Bit ומה זה בעצם עוזר להם.
אז עבור אותם האנשים הללו, להלן הסבר קצר של מה שעומד מאחורי הטכנולוגיה הזו ובמה היא משפיעה על חיינו:
בעולם השבבים (מעבדים) ישנם שני סוגים עיקריים אשר מכונים X-Bit כאשר ה-X מציין מספר (32 או 64), ומספר זה מציין את רוחבם של האוגרים (Registers באנגלית, לא החיה הפרוותית שאתם מכירים) שהם בעצם סוג של זיכרון פיזי על המעבד שבתוכו נשמרות הפקודות שהמעבד יבצע, ואת רוחבם של המצביעים (Pointers באנגלית) שתפקידם להצביע למעבד באיזה אוגר נמצאת הפקודה הבאה לביצוע. כיום רוב השבבים המיוצרים הם בעלי רוחב זהה של האוגרים והמצביעים והשוני הוא רק בכמות שלהם.
אז מה בעצם היתרונות של המעבדים האלו אם ככה?
- כאשר המעבד צריך להתמודד עם כמות מידע מסויימת, מעבד רגיל (32-Bit) יוכל לקבל רק עד 32 ביטים (פולסים חשמליים המתורגמים לשפת מכונה) בבת אחת, בעוד מעבד 64-Bit יקבל פעולות רבות יותר בפעולת עיבוד אחת.
- יתרון נוסף ניתן למצוא בעצם היכולת של מעבדי 64-Bit לתת לתוכנות אחרות להשתמש בכמות RAM גדולה יותר לצורך העבודה שלהן ובכך לגרום להן לעבוד מהר יותר וזאת בניגוד למעבדי 32-Bit אשר יכולים לספק רק עד 4GB לכל היותר לכלל התוכנות הפועלות באותו הרגע.
- היתרון המשמעותי ביותר עבור המשתמשים הפשוטים הוא כמובן - מהירות! עצם השימוש בארכיטקטורה החדשה, נותן לאפלציקציות הרצות על המכשיר מרווח נשימה גדול יותר בעזרת שימוש ב-RAM (כמו שכבר ציינתי) וכמו כן מאפשר שליחה של יותר פקודות עיבוד בפעם אחת (כפי שצויין לעיל).
השחקן החדש במגרש
כפי שציינתי בכותרת, חברת אינטל הוציאה הצהרה רשמית אשר היכתה גלים בתעשיית הטכנולוגיה כאשר היא הכריזה כי היא תפתח חזית חדשה מול יריבתה הגדולה TSMC - חברת ענק המייצרת שבבי ARM עבור כמה מהחברות הגדולות בשוק כגון: Qualcomm, NVidia ועוד - ובעצם תתחיל לייצר מעבדים המבוססים על המודל של חברת השבבים הבריטית ARM Holdings.
לא רק שענקית השבבים נכנסת לשוק שבבי ה-ARM המשמשים מכשירים ניידים כגון: טלפונים סלולרים וטאבלטים, החברה הודיעה כי היא תחל לייצר שבבים בעלי טכנולוגיית 64-Bit למכשירים ניידים כבר בשנה הקרובה, 2014. המזגין פורבס דיווח כי את ההצהרה על התחלת הפיתוח והייצור של אינטל, שיחררה הפרטנרית שלה, חברת אלטרה (Aletra), בכנס של מפתחי ARM שנערך לפני כשבוע.
ההודעה הנ?ל גורמת להמון תהיות כאשר לוקחים בחשבון כי חברת אינטל מייצרת שבבים המתחרים בטכנולוגיית ה-ARM עם סדרת השבבים המכונה Intels Atom ובעזרתם היא מתחרה עם חברות כמו Qualcomm בעלת מעבדי ה-SnapDragon, חברת NVidia עם מעבדי ה-Tegra ואף מול אפל בעלת סדרת מעבדי ה-Ax שלה.
התחרות על השבבים מתחילה
נכון להיום, על אף היותה של אפל יצרנית ומפתחת השבבים הניידים של עצמה, מגמה אשר התחילה עוד בשנת 2009 עם מעבד ה-A4 שהוצג באייפד הראשון, היא נאלצת להשתמש בשירותיה של יריבתה המרה - סמסונג - על מנת לייצר את השבבים הללו בייצור המוני.
עובדה זו גוררת בעיה עבור אפל, כאשר סמסונג זוכה להצצה מקרוב לשבבים החדשים של אפל שנה לפני צאתם לשוק המסחרי, ובכך נותן לחברה הדרום קוריאנית את האפשרות להכיר מקרוב מאוד את טכנולוגיות העתיד של אפל.
יש לציין כי היצרנית של מכשירי הגלאקסי לא חסכה כספים ומשאבים על חשבון הפרטיות של אפל, ועל כן היא השקיעה 14 מיליארד דולר(!!!) בהקמתו של מפעל לייצור השבבים של אפל, הממוקם באוסטין טקסס, וזאת רק על מנת לרצות את אפל ולעמוד בדרישותיה המחמירות של החברה בכל הנוגע לייצור השבבים שלה.
חשוב לציין כי חברת אפל גיששה בעבר אצל יצרנית השבבים TSMC על מנת שהאחרונה תייצר בעבורה את השבבים אותם היא מפתחת, אך לבסוף המגעים עלו בתוהו כאשר חברת TSMC מצאה כי דרישותיה של אפל הינם מעל ליכולות שלהם בעיקר בעקבות הסטנדרטים המדוייקים של אפל בכל הקשור לייצור השבבים, אך מעל הכל - כמות השבבים הנדרשת לכל שנה (נכון להיום אפל מייצרת כ-300 מיליון שבבים לשנה!).
מאחר ואינטל מצטרפת למירוץ ייצור שבבים מסוג ARM אשר בניהם גם שבבי 64-Bit, זוהי קריצה לעבר אפל אשר יכולה להעמיק את התקשרותה עם אינטל ובעצם להעביר את ייצור השבבים שלה מחברת סמסונג אליה, ידיעה אשר מלחיצה את סמסונג מאוד. האם נראה בקרוב מעבר לשבבים המיוצרים ע?י אינטל? ככל הנראה נדע את כל זאת בעתיד הקרוב.