מנקודת מבט של צרכן טכנולוגיה, החלטתי לתת את דעתי אודות מצב האפליקציות בישראל שפועלות בשוק הישראלי. באופן ספציפי, אפליקציות שירות הקשורות לתחומי התחבורה, התרבות, הצרכנות וחיי הפנאי.
הקדמה וגילוי נאות:
לפני שאני מתחיל בראנט שלי, אני רוצה לציין שאינני מפתח. אני מבין כמה דברים בכל הקשור לעולם הפיתוח, אך אני רחוק מלהיות מפתח, או מרמת הידע שיש למפתח אודות פיתוח אפליקציות ובכל הכרוך בנושא. במה שאני כן מבין, לעומת זאת, זה בצרכנות, שיווק ופרסום של תכנים בעולם הנייד. במילים אחרות, אני ניגש לכל נושא הפיתוח מזווית ראיה שונה מזו של מפתח. לאחר שהבהרנו זאת, אפשר להמשיך:
יודעים מה מפריע לי הכי הרבה בחווית השימוש בסמארטפון בישראל? היעדר התמיכה באפליקציות המסוגלות לבצע את מה שהאפליקציות בחו"ל מסוגלות לבצע. דיברתי על הנושא הזה כבר כמה פעמים בעבר, ובכל פעם התשובה היא אותה התשובה המעצבנת, ואותה האדישות המעצבנת שרואים בכמעט כל רובד בחברה הישראלית - מעין משיכת כתפיים עצובה המלווה במלמול "אין מה לעשות, זה מה יש". כיום אני כבר עצבני למדי על הסיטואציה, אז החלטתי לשפוך את חמתי על הנושא שוב.
אומרים שהראש היהודי ממציא לנו פטנטים. ובכן, אומרים הרבה דברים. זה לא שהמשפט הזה חלילה לא נכון, אבל לכל פילם יש נגטיב, לכל פלוס יש מינוס, ואם מושכים את הציר הזה רחוק יותר - הראש היהודי ממציא לנו פטנטים, אבל הוא גם לא סופר אותנו ממטר. את כל הרעיונות הבאמת טובים אנו מייצאים לחו"ל, כי הביצה שם היא יותר גדולה, וכמוה גם הסיכויים להצליח. ומה שנשאר לנו כאן, במגרש הביתי, הוא רק חול וכולירע.
משמעות הדבר היא כי בישראל, האיש הקטן (המפתח, חברת הפיתוח) לא יכול להתקדם. ספרו לי על חברת משחקים/אפליקציות אשר עשתה אקזיט בזכות מכירות בישראל בלבד. אני אחכה. בינתיים, אנחנו נשארים תקועים עם מדינה אשר מסרבת לתת לשירותי מיפוי של גוגל אישורים מלאים להשתמש במידע אודות הרחובות והכבישים בישראל, אך חברות GPS כמו iGo נותנות מיפוי מפורט למדי של המדינה (יש לציין ש- Waze משתמשת במסד נותנים עצמאי שנוצר על ידי המשתמשים ואומת על ידי החברה). אין סיבה שמדינת ישראל לא תמצא את עמק השווה עם גוגל, ותאפשר מיפוי יותר מדוייק של המדינה, תוך כדי שמירה על חיסיונות ועקרונות בטחוניים.
בינתיים, יש לנו אלפי מסעדות בכל רחבי המדינה, ויש לנו תשתית אינטרנטית אשר מבולגנת להחריד - אין אתר אחד ואפליקציה אחת אשר מרכזים את כל המידע אודות המסעדות בארץ, כולל תפריטים, שעות עבודה והכל, אשר מעודכן באופן שוטף ומאפשר למשתמשים לתקשר כמו ברשת חברתית, ולנקד, לדרג ולבקר מסעדות, ברים ובתי עסק לפי ראות עיניהם. ואל תגידו לי את המילה "Rest" כדוגמא כי תוכלו למצוא שם מסעדות שכבר לא קיימות או שלא עודכנו מזה שבועות ואף חודשים.
אין כיום יכולת למשתמש לחפש צימרים בצפון ולרשום משהו בנוסח: "היי, אני מתכנן משהו רומנטי לחברה שלי, ומחפש צימר במחיר סביר לחודש ____", ולקבל מענה מבעלי הצימרים או ממשתמשים אחרים. בחו"ל, יש את Yelp ואת Foursquare.
אפילו היכן שכן יש לנו אפליקציות במובן מסויים, הן עדיין מקרטעות. קחו לדוגמא את האפליקציות של האתרים החדשותיים כגון וואלה, וטמקא. האפליקציות האלו על האייפון לא מציגות את המידע כפי שהוא אמור להיות מוצג, וקורסות לעתים תכופות (גם באנדרואיד הן לא מתפקדות במלוא הפוטנציאל). הן גם לא משתמשות ביכולות המולטיטאסקינג של האייפון, כך שהן טוענות את עצמן מחדש בכל פעם שיוצאים מהאפליקציה. יתרה מכך, לא ניתן להשתמש בפונקציית ה-reader של האייפון לקרוא את הכתבות. מדובר בעצם באפליקציה שמתנהגת כמו אחת ששוחררה בשחר עידן האייפון, ולא קיבלה מאז תמיכה למאומה פרט ללהיות מסוגלת לתפקד על גרסאות חדשות של מערכת ההפעלה. ואלו רק 2 דוגמאות לאיכות האפליקציות שמיועדות לשוק הישראלי.
אך ישנן אפליקציות כמו Get Taxi אשר יוצאות מן הכלל, ומביאות את חו"ל לפה. מדובר בשירות יעיל ויוצא מן הכלל אשר באמת משתמש בטכנולוגיה בצורה אשר פשוט עושה לכל המעורבים בדבר חיים קלים. עכשיו, איפה האפליקציה שתעקוב אחרי אוטובוסים ורכבות בזמן אמת ותוכל לשכלל זמן הגעה ממקום אחד לאחר לפי נתונים בזמן אמת, כמו שיש בארה"ב ובאירופה? - הייתם חושבים שאם יש כבר רשתות WiFi בחלק מהאוטובוסים, שמהלך שכזה יהיה הבא בתור.
על כל "סיבה" (תירוץ) שיכולים לתת לגבי מדוע המצב בישראל הוא כפי שהוא, ניתן לספק מענה עובדתי כנגד. אחת הסיבות שכבר ציינתי לגבי מדוע המצב הוא כפי שהוא בישראל, הוא היעדר ההכנסות מהשוק. אנשים לא חושבים שהמוצר הסופי יהיה רווחי בשוק הישראלי כדוגמת הרווחים שניתן להשיג בשווקים בחו"ל. ובכן, אנשים לא חושבים בצורה יצירתית מספיק. הנה דוגמא: אם חברת מטרופולין (למשל) הייתה משקיעה באפליקציה אשר אוספת את כל נתוני המיקום מהאוטובוסים שלה המחוברים ל-WiFI, ומשכללת זמן הגעה המבוסס לפי מיקומו של המשתמש המפעיל את האפליקציה - היא הייתה יכולה גם לתקוע באנרים בתוך האפליקציה הזו ולהרוויח כספים מהפרסום, שלא לדבר על כך שקהל המשתמשים של החברה יכול לגדול בזכות השירות שלהם שישתפר, רק בגלל שיהיה להם לו"ז עדכני בזמן אמת שיכול לחסוך להם המתנה לאוטובוס ברחוב. זו נקודה למחשבה.
זו רק דוגמא אחת מיני רבות שאפשר לתת. ואם אנשים מתחילים לדבר על כך שעלויות הפיתוח הופכות את העסק הזה ללא משתלם עבורם - אז ניתן לפתח באמצעות פלטפורמות Cross Platforms כמו קורונה - אשר תחסוך למפתחים זמן וכסף. אני ארחיב יותר על הפלטפורמה המבטיחה הזו בכתבה נוספת, אבל הידע הבסיסי שאתם צריכים לדעת על פלטפורמות אלה הוא שהן מאפשרות למפתחים לפתח יישומים עבור מספר פלטפורמות (למשל iOS ואנדרואיד) בו זמנית.
אפליקציית Get Taxi, שירות במיטבו
סיכום:
ברור לי כי גודל השוק הישראלי מקשה על המפתחים לראות הכנסות גבוהות מהאפליקציות שלהם. אבל שוב אפליקציה שתפותח לא רק עבור iOS או לא רק עבור אנדרואיד אלא לשתי הפלטפורמות כבר תניב מספר משתמשים גדול יותר. ושוב אני אחדד את נושא הערך המוסף שאפליקציה יכולה לתת לשירות או מוצר כלשהו.
כך שכל הדיבורים האלו על איך ש"לא משתלם" לפתח עבור השוק הביתי שלנו, שכבר יצאו לי מכל החורים, בטלים בשישים בדיוק כמו העצלנות של כמה חברות לטפח ולהשקיע במוצרים קיימים. הגיע הזמן שאנשים יפסיקו לתרץ ויתחילו להיות יצירתיים ולחשוב על פתרונות יצירתיים. אם אני עצמי אינני מפתח, אך מסוגל לחשוב על דרכים ריאליות לחסוך בעלויות פיתוח או להכניס ערך מוסף ותזרים מזומנים נוסף על ידי שיווק ופרסום בתוך האפליקציה, משמע שלא הכל כל כך חד וחלק כפי שחלק מנסים להציג זאת. אשמח לתיקונים אם אני טועה, אך אני מאמין שקל יותר להיות ציני מאשר לחשוב מחוץ לקופסא - וזאת מפלתם של רבים בכל הנוגע לשוק הישראלי, לעניות דעתי.
בסופו של דבר, אני חושב שזה קצת תמוה שיש כל כך הרבה כשרון ויכולת במדינת ישראל, והתשתית הפנימית שלנו נראית זוועה. כמו משוואה שנתתי קודם על הגנן שגורם לכל הגנים בשכונה להיראות מרהיבים, אך הגן הפרטי שלו בבית מורכב רק מחול, אבנים ועשבים שוטים. אני חושב שהגיע הזמן לשינוי, והשינוי הזה צריך להתחיל בשינוי התפיסה הזו שגורסת שלא משתלם להשקיע בשוק הביתי. היכולת למנף מוצר או שירות באמצעות אפליקציה היא יכולת עצומה שלא קשורה להכנסות הישירות מהאפליקציה עצמה אלא לערך המוסף שהיא נותנת למשתמש. את נושא הערך יודע כל מי שלומד שיווק או אסטרטגיה, אפל מיישמת את זה היטב כשבכל אחד מהמוצרים שלה היא מציגה לא את הערך האמיתי שלו אלא את הערך המוסף שלו, הערך אותו רואה המשתמש שמוכן בזכות אותו ערך לשלם יותר עבור המוצרים של אפל ובעצם הופך אותו למשתמש הדוק.
ספרו לנו את דעתכם בתגובות. נשמח לשמוע בעיקר ממפתחים וחברות פיתוח אשר מסוגלים לתרום לדיון הזה מנקודת מבטם האישית, ולחלוק את נקודת מבטם אודות מה היתרונות/חסרונות, ומה בפרט מפריע להם בפיתוח עבור השוק הביתי.