דפדפן הספארי של אפל הוא הצלחה גדולה בתחום המובייל. אבל בתחום השולחני הדפדפן מגמגם לעומת כרום שתוך זמן קצר עקף אותו בנתח השוק שלו וכעת מאיים על פיירפוקס. איך זה קרה?
בימים האחרונים יש הרבה באז ברשת סביב נושא הדפדפנים. הדיווח על כך שגוגל תמשיך לשלם לקרן מוזילה קרוב למיליארד דולר במשך 3 השנים הבאות, כדי להבטיח שמנוע החיפוש שלה ימשיך להיות מנוע החיפוש הדיפולטיבי עבור פיירפוקס הוא מעניין ממספר סיבות, והגדולה שביניהן הוא שגוגל עדיין מפתחת את המתחרה הגדול ביותר של פיירפוקס - כרום. וזה גורם לי לחשוב על ספארי.
זוכרים את הספארי?
בעוד כרום מזנק בנתח השוק שלו מ- 0%, באוגוסט 2008 ליותר מ- 25% בחודש שעבר, הדפדפן של אפל עדיין ממשיך להתנדנד בין 5% ל- 8%, תלוי על איזה דו"ח מסתכלים. הדפדפן של אפל נעמד על נתח השוק הזה באזור 2008/תחילת 2009, אולם לאחרונה הוא צומח שוב אבל בקצב מאוד איטי לעומת העלייה המטאורית של כרום. בהתחשב בעובדה שכרום מבוסס על Webkit, קוד המקור שאפל פיתחה והפכה לפתוח, שגם נמצא בקרבי הספארי מעלה שאלה מעניינת - למה הדפדפן של אפל לא מצליח בשוק כמו הדפדפן של כרום?
Windows
התשובה שרוב האנשים קופצים עליה היא Windows. מערכת ההפעלה של מיקרוסופט היא ללא כל ספק הדומיננטית בשוק ומכירות המק רק בשנה האחרונה עברו לראשונה את נקודת הציון של 10% (בעולם), אבל בעוד הספארי משויך לרוב למערכת ההפעלה OS X ולמחשבי המק, הדפדפן דווקא זמין זה זמן רב למשתמשי חלונות, אפילו קצת לפני שגוגל הציגה את כרום לראשונה.
ספארי לחלונות הוצג בגרסת בטא ביוני 2007 והוא שוחרר באופן רשמי במרץ 2008. כרום לא הושק עד לספטמבר של אותה השנה. גוגל בחרה גם באסטרטגיה ברורה כשהיא השיקה את הדפדפן קודם כל למשתמשי חלונות, ורק כשנה לאחר מכן הוא הושק גם למשתמשי לינוקס ומק, אבל תוך שנה בלבד כרום עקף את ספארי בנתח השוק שלו. אז אם זה Windows היא לא הגורם אז מה כן עזר לתאוצה האדירה של כרום?
מהירות
גורם נוסף שאנשים משייכים להצלחה של כרום הוא נושא המהירות. מספר מבחיני בנצ'מרק מראים כי כרום הוא הדפדפן המהיר ביותר שנמצא היום בשוק מבחינת רינדור דפים וביצועי JavaScript. אבל כשהספארי הושק למשתמשי מק וחלונות, אותם מבחני ביצועים הראו כי הספארי הוא הדפדפן המהיר ביותר בשוק (זכרו שכרום עדיין לא הושק). אז אם הסיבה היא מהירות, ספארי היה אמור לצמוח באופן משמעותי מיוני 2007 כמו שכרום החל לעשות בספטמבר 2008.
יש לציין שמשתמשי חלונות רבים התלוננו ברבות הזמן שספארי פשוט גרוע. כשאני השתמשתי בו על חלונות לפני המעבר שלי למק, התחושה הייתה שהוא נמצא איפשהו בין פיירפוקס לבין IE, מבחינת הביצועים הפרקטיים שלו למשתמש (ולא בהסתמך על מבחני ביצועים). אבל מאז אפל המשיכה לשפר את הדפדפן ולהפוך אותו לטוב יותר, כשהגרסה האחרונה שלו 5.1 עדיין זמינה ל- 2 הפלטפורמות.
שיווק אגרסיבי
נקודה נוספת לזכותה של גוגל שעלולה להסביר את הצמיחה של כרום בהשוואה לספארי היא השיווק האגרסיבי של גוגל לדפדפן שלה. דף הבית של גוגל מבצע פרסום לדפדפן מדי זמן ורוב שירותי הרשת של גוגל: ג'ימייל, יוטיוב ועוד מכילים פרסומות לדפדפן של גוגל (שלא לדבר על Adsense). אבל קשה לדמיין שהשיווק של גוגל הוא הגורם להצלחה מהסיבה הפשוטה: IE וספארי מגיעים מותקנים על חלונות ועל OS X (בהתאמה כמובן) ואילו כדי להתקין את כרום יש להוריד אותו ולהתקין אותו (אלא אם כן מדובר ב- Chrome OS אולם היא עדיין לא רלוונטית מבחינת נתח שוק). העובדה ש- IE וספארי מגיעים מותקנים במערכת ההפעלה היא גורם מרכזי לנתח השוק, לפחות מבחינת IE, כשזאת הסיבה העקרית לנתח השוק הגבוהה שלה.
בנוסף בדרך כלל התקנה של איטיונס גורמת גם להורדה של ספארי במחשבי חלונות. הדבר עזר לספארי לצמוח לא מעט אבל עדיין נראה שרוב האנשים שמורידים את הדפדפן לא משתמשים בו. להזכירכם איטיונס (לטוב ולרע) היא אחת מהתוכנות הפופולריות ביותר בקרב משתמשי חלונות בזכות הצורך בה לשימוש עם האייפודים, האייפונים והאייפדים.
תוספים
אז אולי תוספים הם הגורם שנותן לכרום את היתרון שלו? אולי, אבל ספארי כוללת תמיכה בתוספים מאמצע 2010. כמובן שלכרום יש הצע גדול יותר של תוספים וחלקם אולי טובים יותר, אבל גם פיירפוקס מכילה עולם שלם של תוספים הרבה לפני שכרום תמך בפיצ'ר הזה ועדיין נראה שכרום גם מאיים על פיירפוקס. כך שאם תוספים היו הסיבה סביר להניח שפיירפוקס לא היה מרגיש מאוים על ידי כרום משום צורה שהיא.
מובייל ושאר ירקות
עם ההשקה של Lion, נדמה שספארי אמורה לקבל תחיה ולצמוח יותר. הסיבה לכך היא שהגלילה ההפוכה (זה נוח אחרי שמתרגלים) לא עבדה בכרום או בפיירפוקס עם השקת Lion וכעת גם כשהיא כן עובדת עדין נראה שמחוות המולטי טאץ' המובנות במערכת ההפעלה פועלות בזפארי בצורה הטובה ביותר עד כה, ולמרות שכרום ופיירפוקס בגרסאותיהן האחרונות תומכות במחוות אין מה להשוות. ספארי גם מציגה פיצ'רים מובנים כמו Reading List וסינכרון טוב יותר עם מובייל ספארי אבל עדיין, מספר חודשים אחרי ההשקה של ספארי 5, קצב הצמיחה של הדפדפן השולחני של אפל עדיין איטי להחריד כשהסיבה העקרית לצמיחה שלו טמונה במכירות המק העולות וגוברות לאיטן.
מה שכן למרות הצמיחה המאוד איטית של ספארי השולחני, הגרסה הניידת שלו - מובייל ספארי שנמצאת במכשירי iOS היא הצלחה אדירה כשרוב נתח השוק של הדפדפנים בתחום המובייל שכוללת סמארטפונים מטבלטים מצביעה על כך שמובייל ספארי הוא הדפדפן המוביל בכל קנה מידה. הייתם חושבים שההצלחה של המובייל ספארי תחלחל גם לגרסה השולחנית אבל אם זה קורה זה קורה לאט מאוד. מצד שני למרות שהכרום הוא הצלחה שולחנית אדירה, גוגל עדיין לא השכילה להביא אותו לפלטפורמת האנדרואיד שהיא כיום הפלטפורמה הרחבה ביותר בהיקפה מבחינת נתח שוק, וגם ב- ICS בה דפדפן ברירת המחדל הוא מעין סוג של כרום, הביצועים די ירודים כמו ברוב הדפדפנים המובנים של אנדרואיד (למרבה המזל יש המון דפדפני צד ג' במרקט).
בעידן הפוסט PC, כשהאייפד הוא השליט הבלתי מעורער בימים אלו, נראה שמובייל ספארי צוברת יתרון גדול למדי על פני שאר הדפדפנים בתחום. ומעניין לגלות ש- 2 החברות לא מצליחות להביא את ההצלחה שלהן בתחום אחד לתחום השני: גוגל מהתחום השולחני לתחום המובייל ואפל מתחום המובייל לתחום השולחני.
דיעה אישית
למשך זמן רב הייתי משתמש כרום, למעשה עד להשקת Lion. הסיבות העקריות לשימוש בדפדפן של גוגל היו שורת ה- Omnibox שמאפשרת לבצע חיפוש/להכניס כתובת URL, הטאבים המוצמדים (Pinned Tabs) והעובדה שהטאבים היו מסודרים באופן שהוא עדיין לדעתי נוח יותר וטוב יותר מאשר בדפדפנים אחרים ובעיקר בספארי. מה שמעניין לציין הוא שבגרסת הבטא של ספארי 4 אפל הציגה את אותו סידור הטאבים ומסיבה לא ברורה (אבל ממש ממש לא ברורה), החברה החליטה בסופו של דבר להחזיר את הטאבים למראה הקודם שלהם, דבר שגרם למשתמשים רבים אכזבה רבה.
עברו כבר כמעט 9 שנים מאז שאפל הציגה את הספארי לעולם (במקוורלד 2003 הדפדפן הוצג למשתמשי המק). הדפדפן השתפר וצמח אבל כרום עקף אותו בסיבוב בפרק זמן קצר מאוד, מה שגורם לספארי להראות די עלוב. ושוב לא ברור ממש למה אלא לזקוף את העניין לסיבה אחת בלבד - הזנחה מצד אפל.
כשאפל הציגה את האייפון המקורי היא רצתה שהמכשיר יקבל אפליקציות רשת ולכן היא בנתה את המובייל ספארי בתוכו ועשתה זאת מצוין. מאז ההצלחה של האפסטור ואיטיונסטור שהפכו לתופעה מרשימה מאוד (האיטיונסטור עוד לפני), גרמו לאפל להשקיע פחות משאבים בפיתוח הדפדפנים שלה ולהתמקד יותר באפליקציות רשת native. אולם עדיין מגמת השיפור של המובייל ספארי גבוהה יותר ולכן גם היקף השימוש בו, ונתח השוק שלו גדולים יותר. אז כנראה שהמסקנה היא שגוגל פשוט עשתה עבודה ממש ממש טובה עם הכרום די מההתחלה. המראה המינימליסטי והנקי שלו, הממשק האיכותי והפיצ'רים שמתפתחים עם הזמן הפכו את הכרום לאחד הדפדפנים הטובים ביותר בשוק כיום אם לא הטוב ביותר.
ומסתבר שדברים טובים קורים למוצרים טובים.
מקור: techcrunch