ymeiner חולק את נקודת מבטו על חברת נוקיה, מי שהייתה פעם לכאורה המובילה הבלתי מעורערת של שוק הניידים, וכיום היא המאספת - כאשר אפל היא זו שהובילה את השינוי שהותיר את נוקיה הרחק אי שם במראה האחורית.
אמא שלי, אי שם לפני 15 שנים: "ירון, השעה 7:00, קום, אתה צריך ללכת לבית ספר".
אני, אי שם לפני 15 שנים: "זה בסדר, אני יודע מה אני עושה, עוד רבע שעה...".
באותו יום, אי שם לפני 15 שנים, התעוררתי בערך ב-10:30 ...
לפני ארבע שנים אותו סיפור עבר על נוקיה. מי שהכיר אותי אז יודע לספר שאני המתנתי. במשך שנה שלמה המתנתי כאוהד אדוק ליציאת מכשיר של נוקייה שייתחרה באייפון. לא הזיזו לי הפצרות של חברים, לא עניינה אותי קהילת הפריצה, אני האמנתי שזה יבוא ביחד עם גרסת סימביאן מוצלחת יותר. היה לי נוקיה 95N שאותו אהבתי מכל כך הרבה סיבות. המרכזיות שבהן היו היכולת שלי להחליף סים בגיחות המרובות לארה"ב אז, האפשרות שלי להפעיל קו voip ובנוסף, היכולת לבצע שיתוף אינטרנט דרך המכשיר העבירה אותי שני סמסטרים בארץ בלי קו אינטרנט בדירה (מודה שאת רוב היום ביליתי במעבדה). זה היה מכשיר טוב, לא נוח במיוחד במבט לאחור, אבל מכשיר טוב. אבל לא באנו לדבר עלי, הפסקה האחרונה היא לא יותר מגילוי נאות. נוקיה היא זו שלא התעוררה.
נוקיה מעולם לא שלטה בעולם הטלפונים הסלולארים. לעומת אירופה בה החברה הפינית שלטה ללא עוררין, בארה"ב ובמזרח הרחוק, שלטה דווקא סמסונג. כנראה שבצורה בה פעלה החברה זה הספיק בצורה מסויימת. נוקיה היא לא רק ספקית ציוד קצה אלא בעלת שליטה רבה גם בציוד התמסורת ועדיין מהווה אחת החברות העיקרויות בתחום, במיוחד אחרי נפילתה הכואבת של נורטל. יאמר לזכותה של נוקיה שגם אם המניה שלה מאז 2007 נראית כמו בעיטת דרדלה של שוער שלא עברה את החצי, הם די שורדים ואי אפשר לומר שהחברה לקראת סגירה. מזל ששוק הסלולאר הוא לא רק בתחום הסמארטפונים.
רגע ההתעוררות
כולנו זוכרים את מכתב הפלטפורמה הבוערת של אלופ, מנכ"ל נוקיה, מפברואר האחרון בו הפציר בפני עובדיו להתעורר. המכתב היה מעין הודאה של נוקיה בטעות. מ2007 עד 2011 לנוקיה לא היתה שום תשובה ממשית לאייפון חוץ מכמה איומי סרק וכמה מכשירים שלא עמדו בתחרות. נוקיה לא הצליחה להביא את סימביאן לרמת ביצועים טובה מספיק וגם הניסיון להשתמש ב-meego לא צלח בשל כשלי פיתוח (זמן) וחוסר היכולת לשווק אותה כתחליף ראוי לiOS. באופן כללי, עד פברואר האחרון, נוקיה עדיין היתה תחת תרדמת עמוקה והתעוררה רק לאחר שלחברים ממיקרוסופט היה צורך ביצרנית טלפונים אמינה עם יכולת ייצור עולמית שתביא את בשורת הפון7 לעולם.
מיקרוסופט היא חבל הצלה, גם נוקיה
Wp7 היא מערכת מצויינת. יש בה שילוב של פונקציונאליות ונוחות שימוש (תודה לipxp שהגדיר בצורה הטובה ביותר שאפשר) שגם אפל וגם גוגל יכולים ללמוד ממנה. מיקרוסופט יודעת לחבק את קהילת המפתחים שלה ויש לה גם משאבים כלכליים מספיקים כדי לשווק את המערכת. אז מה חסר? יכולות ייצור. מיקרוסופט, לעומת אפל, היא חברת תוכנה ברובה (להוציא את xbox מהמשוואה) ואינה מתכננת או מייצרת חומרה, במיוחד לא בתחום הסלולארי. החברה נזקקה ליכולות אותן יש כבר לנוקיה. בסוף שנה שעברה עמדו בפני החברה מרדמונד שתי אפשרויות לרכוש חברת ייצור בדומה לתהליך שעובר עכשיו על גוגל ומוטורולה או ליצור קשרים אדוקים עם חברה שכזו. בצורה מסויימת, באותה צורה בה נוקיה הזדקקה למערכת הפעלה שתריץ אותם קדימה, מיקרוסופט חיפשה ייצרנית רעבה. שתי החברות ראו את המכנה המשותף וההסטוריה של אלופ במיקרוסופט היא כנראה זו שהביאה לאיחוד. אפשר לומר שמיקרוסופט בעצם מבצעת השתלטות שקטה על נוקיה בצורה מאד זהירה בכך שמצד אחד, החברות הסכימו לעבוד ביחד, אבל מיקרוסופט לא קנתה את נוקיה ובכך שומרת על האפשרות לנתק את הקשר אם המסע לא יוכתר כהצלחה. משמע אין חתונה אבל הזוג גר ביחד.
המלחמה העתידית של אפל היא לא עם אנדרואיד (או לחילופין הצרה שבלינוקס)
נוקיה ומיקרוסופט מובילות מהלך של כיבוש שקט של חברות הסלולאר באירופה. במהלך החודשים האחרונים החברות חותמות על הסכמי שיווק ביחד עם החברות הסלולאריות ובחודשים הקרובים אנחנו צפויים למתקפת שיווק מסיבית שמטרתה לדחוק את גוגל ואנדרואיד אל המקום השלישי ולהעמיד את נוקיה ומיקרוסופט במקום בו תוכל להתכונן לקרב האמיתי מול אפל. מיקרוסופט ואפל כבר יודעות להילחם בשוק ה-PC, היכונו לעוד מערכה בשוק הסלולאר.
הבעיה של אנדרואיד בעיקרה היא העובדה שהיא מבוססת על לינוקס. הבעיה בלהיות מערכת לא קיניינית היא חוסר במשאבי שיווק מתאימים. לגוגל יש יכולות שיווק שנראות בלתי נדלות והחברה משקיעה המון בשיווק פלטפורמות חינמיות שעליהן היא מסוגלת להריץ את פלטפורמת הפרסומות שמכניסה לה כ"כ הרבה כסף אבל ההסכמים האלו הם טובים כל עוד יש למערכות דרישה אצל הצרכן. אם לקחת את מערכת ההפעלה של גוגל למחשבים ניידים כדוגמה, במקום בו הצרכן לא דרש לא היתה הצלחה. הצרה היותר גדולה של אנדרואיד היא בהיותה מאד פונקציונאלית אבל לא נוחה במיוחד והצרכן הממוצע הלא טכנולוגי במיוחד מעדיף נוחות על פונקציונאליות ראו ערך ההצלחה של האייפון. אם נוקיה תצליח בשוק האירופאי, סמסונג ו-HTC יבינו את הרמז. גוגל גם מבינה מה קורה וזו הסיבה שרכשה את מוטורולה, החברה היתה צריכה בסיס איתן לשמור על אנדרואיד חיה בימים בהם wp7 תצליח יותר.
First we take Berlin הכל תלוי באירופה
הצלחת המאמץ של נוקיה בשוק האירופאי הוא מה שיקבע את הצלחת המהלך המשותף. אם מתקפת השיווק תצליח ונוקייה תחזיר עתרה ליושנה, אנחנו צפויים לשינוי במערכה. אנדרואיד תידחק אל המקום השלישי והמלחמה האמיתית תהיה בין iOS ל-wp7 או בין אפל לנוקיה. מצד שני, יש סיכוי שכבר מאוחר מדי ובמיוחד בשל היכולות המבטיחות של "קוקילידה" מבית גוגל, והעובדה שהשוק די מוכוון כבר לשתי מערכות קיימות, הניסיון להחדיר מערכת שלישית עלול להתברר כמאמץ בלתי אפשרי. ימים יגידו.