בתאריך ה-8 בפבואר 2011 פירסם משרד התקשורת שימוע לפיו יחויבו חברות האינטרנט הקווי והסלולרי לפרסם מהירות גלישה מינימלית עבור לקוחותיה באתריהם המסחריים. האם הדבר נעשה? לא בדיוק. כתבתו של BLACKGHOST.
כבר תקופה די ארוכה שחברות הסלולר יוצרות אשלייה לגבי מהירות הגלישה אותן הן מספקות, ובכך מטעות את הצרכן הישראלי במחשבה כי הוא מתחבר למהירות אינטרנט גבוהה, כשבפועל הוא מקבל מהירות הפחותה בשליש עד כחמישית מהמובטח. ובכן, כיצד הן יוצרות זאת ומאחורי אילו נימוקים מסתתרות חברות הסלולר לגבי הטענה על מהירות גלישה סלולרית נמוכה?
כבר שבועות מספר שאני רודף אחר חברות הסלולר וחושף תרמיות שנעשות "לאור יום" על גבי משתמשי דור 3 הישראלים , כמו בכתבה הקודמת שלי המדברת על חוק ניתוק הזיקה.
תוך כדי הבטחת אינטרנט מהיר במהירות של כ7.2 מגה ביט 15 מגה ביט מספקות בפועל חברות הסלולר מהירות פחותה בהרבה, בין שליש לכחמישית מהמהירות המובטחת.
חברת פרטנר (אורנג') לדוגמא טוענת בפני לקוחותיה החותמים על חבילת גלישה למהירות של "עד 7.2 מגה ביט לשנייה" כאשר בפועל, במבחנים שביצענו אני ועוד מספר טכנאים -המהירות אינה עוברת לעולם את רף ה3 מגה ביט לשנייה.
בכתבה אתמקד בחברת פרטנר אך הדבר תקף גם ל-2 חברות הסלולר האחרות גם כן(סלקום ופלאפון), לאחר בדיקות שנעשו על ידי גולשי האתר. אציין בתחילה כי הבדיקות שביצעתי בוצעו צמוד למספר אנטנות של החברה, במרכז תל אביב, בשעות הבוקר והלילה בהן אין עומס על הפס ובמספר פעמים. כמו כן הבדיקות מתבססות על תוצאות גולשי האתר ממספר מקומות בארץ ואיסוף נתונים מכולם. בכל התוצאות לא עברה מהירות הגלישה את רף ה3 מגה ביט לשנייה, כאשר אזכיר החברה מתחייבת לספק מהירות של "עד 7.2 מגה ביט לשנייה".
כתבכם הנאמן החליט ליצור קשר עם חברת פרטנר (אורנג') ולנסות להבין מדוע המהירות כל כך איטית, והאם יש סיבה לפרסום השגוי. בשיחה עם מנהלת שירות לקוחות נאמר לי כצפוי כי מהירות הגלישה תלויה בהרבה גורמים כמו עומס על הפס, מרחק מהאנטנה, ריכוז אנטנות באזור הגלישה ובמכשיר ממנו אתם גולשים. לאחר שהסברתי לה כי הבדיקות נעשו באייפון 4 באזור מרכז תל אביב על יד אנטנה ראשית ובשעות בהן אין עומס כולל בשעות הלילה-לפנות בוקר, לא היו מילים בפיה מלבד חזרה רובוטית כי המהירות תלויה במספר משתנים וגורמים. מנהלת שירות הלקוחות אף הצהירה בפני כי (והדבר הוא ציטוט מתוך הקלטת השיחה עימה) "היא בעצמה הצליחה פעם להגיע למהירות 5 מגה ביט לשניה", ואזכיר בפעם השלישית כי החברה מתיימרת לספק מהירות של עד 7.2 . המשפט "עד 7.2" הוא משפט מפתח אצל חברות הסלולר אשר מרמות את האנשים תוך כדי הסתמכות על "מספר גורמים ומשתנים" אשר לא כולם תלויים בנו.
מדוע אני כותב את הדברים האלו אם כך? - על מנת ליידע את האנשים אשר רוכשים בתמימות דעת חבילות גלישה תוך מחשבה כי התנאים מקבילים לחבילות הגלישה הקוויות אשר ניתן לרכוש מספקיות אינטרנט רבות בארץ. אני מוכן לקבל עומס על פס ומרחק מאנטנות אבל הדבר הנל פשוט גובל בשוד לאור יום וחוצפה עזה של חברות הסלולר אשר לדעתי, פשוט מרגישות מעל החוק ולוקחות את הסיכון בלשקר ללקוחותיה ולהתחבא מאחורי משפטים איוולים כהגנה משפטית ואמתלות ללקוחות לא מרוצים.
אשמח אם גם אתם, לקוחות חברה סלולרית אשר אינם מקבלים את מה שאתם משלמים עבורו - תצרו איתי קשר וביחד נשנה את מנטליות החשיבה של חברות הסלולר.
נספח: קישור לכתבה הפורסת את השימוע של משרד התקשורת כלפי חברות האינטרנט הסלולרי והקווי.
נקודת העורך: הכתבה נכתבה על ידי BLACKGHOST