מי בכלל צריך פלאש כשיש HTML 5?
עם נסיונותיה של אדובי להכניס את טכנולוגיית הפלאש שלה לכל פלטפורמה ידועה בעולם ואחותה נראה שיש כאלו שדווקא חותרים תחתיה בנסיון לחסום את תכני הפלאש המציפים את הרשת ומעמיסים על הדפדפנים. השיטה של המורדים היא להשתמש בטכנולוגיית ה-HTML5 החדשנית והרעיון שלהם הוא פשוט גאוני.
השבוע אדובי הודיעה שהיא מציגה פורמט חדש של פלאש בשם פלאש 10.1 שיגיע לכל הפלטפורמות הסלולריות הקיימות מלבד לאייפון, כאשר הסיבה העגומה הזו נובעת מכך שאפל לא רוצה לשתף פעולה עם אדובי ולהכניס את טכנולוגיית הפלאש לדפדפן המובנה של האייפון. כמו כן אדובי הדהימה כשגילתה שבעזרת ה- Flash Pro CS5 ניתן לבנות אפליקציות ומשחקים מבוססי פלאש ולהמיר אותם לאפליקציות native לאייפון ולאייפוד טאץ'.
אבל בעוד אדובי דוחפת את הטכנולוגיה שלה לכל פלטפורמה קיימת קבוצת קוד פתוח דווקא מנסה בכל כוחה להרוג את הטכנולוגית הפלאש של אדובי על ידי שימוש בתוסף חינמי לדפדפנים מבוססי WebKit בשם ClickToFlash. התוסף הזה מאפשר לדפדפנים כמו הספארי של אפל והכרום של גוגל לבודד את תכני הפלאש המוצגים בדפדפן כך שהמשתמש יכול לבחור אילו מתכני הפלאש הוא רוצה לראות ולהפעיל ואילו לא כאשר תכני הפלאש מוחלפים בתיבות אפורות שבקצה השמאלי העליון שלהן יש לחצן הפעלה שלחיצה עליו פותחת בפני המשתמש מספר אפשרויות הפעלה לגבי התוכן של אותה תיבת פלאש או לגבי כל הדף בו הוא גולש. בנוסף, ה- plugin ממיר סירטונים של יוטיוב מפורמט הפלאש לפורמט ה- H.264 האיכותי יותר ממש בדומה למה שהאייפון עושה כשהוא ניתקל בדף המכיל סירטוני יוטיוב.
התמונות שלפניכם ממחישות את ההבדלים על סרטון HD שנמצא ביוטיוב, הסרטון הראשון מעובד על ידי טכנולוגית הפלאש כאשר ניתן לראות את לחצני הפעולה האפורים של יוטיוב המוכרים לכולנו. הסירטון השני מוצג בפורמט H.264 אחרי שתוסף ה- ClickToFlash שלח בקשה לשרתי יוטיוב להציג את הסרטון בפורמט האיכותי יותר ולא בפורמט הפלאש הרגיל. כמו כן לחצני הפעולה האפורים התחלפו בלחצני הפעולה השחורים של תוכנת המדיה המובנית של מערכת ההפעלה Quick Time X איתה עובד הדפדפן באופן מובנה.
בנוסף לאפשרות להצגת תכני וידאו איכותיים יותר ושליטה נוחה וחלקה יותר על הסרטונים בהם צופה המשתמש ברשת ClickToFlash מכיל עוד פיצ'ר מדהים שהופך אותו לגאוני כל כך. כפי שצוין קודם, הפיצ'ר הזה הוא חסימת תכני הפלאש באופן מוחלט בדפדפן כך שהמעבד של המחשב לא צריך לעבד כלל את תכני הפלאש בדף בו המשתמש גולש. באופן הזה המעבד במחשב לא צריך להתאמץ כדי להציג פרסומת פלאש בדף בו המשתמש גולש מה שגורם למעבד לפחות מאמץ ובסופו של דבר שומר לכם גם על הסוללה כאשר גולשים על מחשב נייד. כדי להמחיש בפניכם איך זה עובד נראה לכם כיצד התוסף עובד בדפדפן הספארי כאשר גולשים באתר הניו-יורק טיימס וניתן לראות בברור כיצד התוסף לא מציג את תכני הפלאש כברירת מחדל כאשר המשתמש יכול לבחור את תכני הפלאש החסומים בהם הוא מעוניין לצפות. שימו לב שהדבר קורה גם על האייפון שהרי המובייל ספארי לא מסוגל לטעון תכני פלאש ולכן הפרסומות באותו הדף הותאמו לגלישה באייפון מה שהופך את הדרישה שלהם לנמוכה וחסכונית יותר.
אז אתם שואלים את עצמכם איך בדיוק ClickToFlash עושה את מה שהוא עושה? ובכן התשובה היא אחת: HTML5! אבל מה זה בכלל HTML5? ובכן על פי ויקיפדיה:
כמו כן נשאלת השאלה: למה אפל לא רוצה להכניס את טכנולוגיית הפלאש של אדובי במיוחד כשזו פיתחה את הפלאש 10.1 שהוא חסכוני ומיועד לשימוש בפלטפורמות ניידות?HTML5 היא הגלגול החדש של שפת ה- (HTML (Hypertext Markup Language שמהווה את הבסיס לרשת האינטרנט. הפורמט החדש פותח על ידי קבוצה בשם Web Hypertext Application Technology Working Group או בקיצור WHATWG ביוני 2004 תחת השם Web Applications 1.0. פורמט ה- HTML5 מוצע להיות הסטנדרט החדש עבור HTML 4.01, XHTML 1.0 ו- DOM Level 2 HTML והוא צפוי להיות פורמט שישנה את חווית הגלישה ברשת מקצה לקצה כאשר הוא צפוי להפוך טכנולוגיות כגון: הפלאש של אדובי, Silverlight של מיקרוסופט ו- JavaFX של Sun למיושנות ומיותרות.
ובכן נראה שהתשובה לשאלה הזו היא שאפל מעדיפה להסתמך יותר על טכנולוגיית ה-HTML5 החדשה והיא מעדיפה להשען עליה מאשר להשען על טכנולוגיית הפלאש התובענית של אדובי. בעזרת הסטנדרט החדש לשפת הרשת הפופולרית אפל יכולה ליצור אפליקציות רשת חדשות ואיכותיות לשירות ה-Mobile Me שלה, להיות חופשיה מבעיות אבטחה למערכת ההפעלה OS X שנובעות מפריצות אבטחה בפלאש של אדובי וליצור תכני מדיה עשירים שיתחרו בפלאש של אדובי.
בסופו של דבר נראה שהמלחמה האמיתית היא לא בין אפל לאדובי אלא היא בין טכנולוגיית ה-HTML5 לבין טכנולוגיית הפלאש של אדובי ונראה שאפל החליטה לבחורבצד של ה-HTML5 מסיבות ברורות למדי. אפל היא לא היחידה שמעוניינת לקדם את ה-HTML5 ויש גם חברות אחרות שרוצות לראות את הסטנדרט החדש מתקדם ומשתפר ביניהן חברות כמו גוגל שחלק גדול מעסקיה כרוכים באפליקציות רשת כך שאפשר בקלות להבין את המניעים שלה בנושא. אבל לא כולם תומכים באופן גורף ב- HTML5 ויש לו גם מתנגדות כמו אדובי (באופן די ברור) שלא ממש רוצה לראות את טכנולוגיית הפלאש שלה יורדת לטימיון וכן מיקרוסופט שמפתחת טכנולוגיה מקבילה משלה בשם SilverLight כבר מספר שנים. העניין הוא שהמילה האחרונה היא לא שלהן אלא של וועדת ה- WC3 שהיא הוועדה שקובעת את הסטנדרטים ברשת והיא כבר נתנה את ההסכמה לכך שפורמט ה-HTML5 יהפוך להיות סטנדרט.